miercuri, 27 ianuarie 2016

Câteva fragmente din conferința de presa a ministrului afacerilor externe din Rusia, Serghei Lavrov

- În 2015, Rusia a contracarat activ o serie de provocări internaţionale. În mai multe țări, Siria, Irak, Yemen, Libia, Ucraina, situațiile de criză s-au înrăutățit. În Africa multe ţări au rămas destabilizate. Toate acestea au format niște landșafturi de criza care s-au agravat datorita factorului tensiunilor interconfesionale. Aceste evenimente au avut loc şi în timpul creşterii fără precedent a ameninţării teroriste din partea ISIS, care s-a autoproclamat ca stat. Alte grupări extremiste au controlat teritorii semnificative din Siria şi Irak, au încercat sa se aşeze acolo - în special în Libia şi Afganistan.

- Câțiva actori internaţionali încearcă acum, când economia mondială are probleme, este instabilă, să-și asigure interesele sale prin crearea de alianţe economice închise.

- Unele ţări continuă să încerce blocarea Rusiei, deşi această direcţie aparține trecutului. Acestea continuă să încerce să obţină profituri unilaterale şi mai mult decât atât să ne pedepsească pentru o politică externa independentă.

- Rusia nu a violat Memorandumul de la Budapesta fiindcă el conține o singură obligaţie: să nu folosim arme nucleară împotriva Ucrainei. Nimeni nu a folosit şi nimeni nu a exprimat ameninţări de folosire a armelor nucleare împotrivă Ucrainei.

- Cine stabileşte politica NATO şi disciplina acolo? Preşedintele nostru a spus de curând, că problema nu constă în prezentarea ideelor NATO sau în incercările de a împune voinţa lor pentru toţi. Europa e membru NATO. Problema este că deciziile în NATO sunt luate de Statele Unite, şi Europa doar salută milităreşte.

- Că răspuns la solicitarea Preşedintelui Siriei, forţele aeriano-cosmice ale Rusiei au ajutat în mod realistic să transforme situaţia în ţara, au ajutat să asigure diminuarea semnificativă a spaţiului controlat de terorişti. S-a clarificat dilema cu privire la cine luptă împotriva teroriştilor şi cine îi ajută şi încearcă să-i folosească în scopuri personale.


- Participarea noastră în luptă contra teroriştilor a asigurat adoptarea mai multor rezoluții importante la nivelul Consiliului de Securitate ale ONU, care sunt menite să stopeze finanţarea  terorismului și a teroriştilor-kamikaze  străini. Vom depune eforturi pentru implementarea lor de buna credinţa şi pentru menținerea de raporturi sincere și transparente cu Secretariatul ONU despre cine și cum îndeplineşte obligaţiile derivate din aceste acte importante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu